Күріштің адамды өлімге жеткізетін қаупін білесіз бе?
Британдық ғалымдар күрішті тұтынуды жүрек-тамыр аурулары қаупінің жоғарлауымен байланыстырды. Осыған қатысты зерттеу Science Total журналында жарияланды деп жазады stan.kz тілшісі.
Күріш токсиндер мен мышьяктарды жинай алады, олар адам ағзасына енеді. Мышьяк жүрек пен қан тамырлары үшін қауіпті деп аталды және сарапшылардың пікірінше, бұл элементтің ұзақ уақыт қолданылуы, тіпті кішкентай дозаларда да жыл сайын мыңдаған мезгілсіз өліммен байланысты. Зерттеуді Манчестер және Салфорд (Ұлыбритания) университеттерінің ғалымдары дайындады.
Англия мен Уэльстегі күріш тұтынушыларының денсаулығына байланысты 25 пайызы жүрек-тамыр ауруынан қайтыс болу қаупі жоғары екендігі анықталды. Профессор Давид Поля: «Күрішті жеуге байланысты денсаулыққа зяинның өсу қаупі алты пайызға жуық» дейді.
Ауру қаупін азайту үшін сарапшылар күріш сүйетіндерге диетаны басқа дәнді дақылдармен әртараптандыруға кеңес берді. Ғалымдар сонымен қатар күрішті тұтынуды шектеуге немесе күріштің әр түрін таңдауға кеңес берді - мысалы, басмати немесе жылтыратылған күріш. Сарапшылардың пікірінше, әлемде үш миллиардтан астам адам негізгі тағам ретінде күрішті пайдаланады.
Бұған дейін ресейлік диетологтер азаматтарға таңғы ас, ақ нан, өнеркәсіптік шырындар мен газдалған шырындардан бас тартуды ұсынған болатын. Сарапшылардың пікірінше, аталған өнімдер құрамында өңделген көмірсулар бар. Дәрігерлер зиянды емес тағамдарды қарақұмық, қоңыр күріш немесе булгурға ауыстыруға кеңес берді.