Сапалы өсімдік майын қалай таңдауға болады?
Диетология және пісіру саласындағы сарапшылар ең пайдалы, дәмді өсімдік майын қалай таңдауға болатындығын сондай-ақ өнімді сатып алу кезінде неге мән беру керегін түсіндірді. Майды таңдауға арналған бірнеше кеңестер "Санкт-Петербург" телеарнасында диетолог Инна Кононенко мен бас аспаз Сергей Малаховский берді, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
Инна Кононенко тазартылған майдың жеңіл екенін айтты, өйткені онда тазарту процестері жүреді. Тазартылмаған майлар бұлыңғыр тартып тұрады, өйткені оларда тазарту процестері жоқ, сондықтан барлық пайдалы заттар сақталады. Сергей Малаховский өз кезегінде өнімнің сапасын түсі бойынша бағалауға кеңес берді. Ол тазартылмаған майды тоңазытқышқа біраз уақытқа қоюды ұсынды, егер ол толығымен бұлыңғыр болса, онда май сапалы болады.
 Дәрігерлер ең қауіпсіз өсімдік майын анықтады
Аспазшы майларды тазартудың негізгі көрсеткіші олардың қышқылдығы екенін айтты: ол неғұрлым аз болса, май соғұрлым пайдалы болады. Қышқылдықты анықтау үшін Малаховский майға бір кесек нан салуға кеңес берді. Қант дәмінің болмауы өнімнің қышқылдығы 0,05% - дан аз екенін көрсетеді.
Мамандар тазартылған майдың затбелгісінде "суық сығымдалған" деген жазу, ал тазартылмаған майдың затбелгісінде "мұздатылған"деген белгі болуы тиіс екенін түсіндірді. Сонымен қатар, мысалы, "холестеринсіз" немесе "алғашқы айналдыру" сияқты жазулар аз әсер етеді, өйткені холестерин жануарлардан алынатын май болып табылады және ол өсімдік майларында болмауы керек.
Stan.kz