Қатерлі ісікті алдын алатын үздік тағамдар анықталды
Қатерлі ісік ауруының алдын алу үшін пайдалы тағамдар анықталды. Сарымсақ, бразилиялық жаңғақ және брокколи ағзаны қатерлі ісіктен қорғайды. Бұл туралы "Медициналық Форум" басылымында жазылды, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
Сонымен қатар, сарымсақты тұтыну асқазан қатерлі ісігінің ықтималдығын 15 пайызға төмендетеді, өйткені олар иммундық жүйенің табиғи қорғаныс қасиеттерін ынталандырады.
Бразилиялық жаңғақтар құрамында селен (химиялық элемент -авт.) көп болғандықтан, колоректалды (ішек) қатерлі ісік пен простата қатерлі ісігінің қаупін төмендетуі мүмкін, бұл ісік жасушаларына мутацияға ұшырауы мүмкін зақымдалған жасушаларды бұзады. Бұл жаңғақ қуық асты безі қатерлі ісігінің қаупін 63 пайызға, ішек қатерлі ісігін 58 пайызға азайтуға мүмкіндік береді. Ол үшін сізге күн сайын екі жаңғақ жеу керек.
Ісіктің көп түріне тән WWP1 генін басатын I3C молекуласының құрамына байланысты брокколи қатерлі ісікке қарсы ең жақсы күрескер. Сонымен қатар, брокколи құрамында ішек пен қуық асты безі ісік жасушаларының дамуын тежейтін сульфорафан заты бар.
Колоректальды қатерлі ісіктің дамуын алма жеу арқылы алдын алуға болады, өйткені оның құрамында рак клеткаларының «өлтірушісі» - проксианидин заты бар. Күнделікті флавоноидтар мен антиоксиданттардан тұратын екі кесе шай ішу арқылы аналық без қатерлі ісігіне шалдығу мүмкіндігін 32 пайызға азайтуға болады.
Сондай ақ, ісік ауруларының алдын алу үшін майлы балықты жеу керек. Оны аптасына төрт рет тұтыну лейкемия, миелома және лимфома ықтималдығын 30 пайызға азайтуға мүмкіндік береді, ал цитрус жемістерін диетаға енгізу кеңірдектің, асқазанның және ауыз қуысының қатерлі ісігін азайтуға көмектеседі.